Kennelhoste – hva er det?
Når høsten og vinteren står for tur opplever vi at mange hunder blir smittet med kennelhoste. Dette kan være veldig plagsomt for din firbente venn og dette en luftveisinfeksjon som er veldig smittsom.
Når vi snakker om kennelhoste så er dette en samlebetegnelse for en gruppe smittsomme luftveisinfeksjoner. De vanligste infeksjonene vi har er Parainfluensavirus type 2 (CPiV-2) og bakterien Bordetella bronchiseptica.
Veterinæren anbefaler årlig vaksinering
Hunden din bør få vaksine mot kennelhoste hvert år. Selv en vaksinert hund kan bli smittet, men symptomene vil være mildere for en hund som har beskyttelse.
Det eksisterer to vaksiner som hunden din kan ta, den ene virker mot parainfluensavirus og så finnes det en tilleggsvaksine mot Bordetella bronciseptica (dette er nesedråper).
Hvordan blir hunder smittet?
Ut i fra navnet så kan man kanskje tenke seg at hunden må ha oppholdt seg hos en kennel for å bli smittet, men det er ikke tilfellet. Dråpesmitte (om en hund nyser eller hoster) eller direkte kontakt med en hund som har symptomer er den vanligste årsaken til smitte. Men hunden din kan også bli syk om den kommer i kontakt med en gjenstand brukt av en syk hund, f.eks en matskål eller leke. Smittestoffene kan nemlig overleve i korte perioder gjenstander.
Symptomer på kennelhoste
Det vil gå ca en ukes tid etter at hunden er smittet før sykdommen bryter ut, vi kan nok sammenligne kennelhoste med en kraftig forkjølelse. Hunden vil hoste ganske høyt og kraftig, det er ikke uvanlig at eieren tror hunden har satt noe fast i halsen når den hoster. Mange hunder vil hoste helt til den brekker seg og kaster opp.
Vær forsiktig med mosjon og turer i tiden hunden din er syk, for hosten kan bli trigget av aktivitet.
Noen hunder vil oppleve mindre matlyst og nedsatt allmenntilstand. Sykdomsforløpet kan vedvare i et par uker. Men vær klar over at en slik sykdom kan føre til en sekundærinfeksjon (som lungebetennelse). Tegn på en slik infksjon er feber, nedsatt allmenntilstand og at hunden får en gulgrønn neseflod.
Om hunden din har fått kennelhoste bør du ringe Lofoten Dyreklinikk om allmenntilstanden blir nedsatt, høy feber som ikke går over eller om hunden din får pusteproblemer. Følg jevnlig med på allmenntilstanden og temperatur. Bytt ut halsbåndet med en sele mens hunden er syk, halsbåndet kan faktisk forverre situasjonen. Så samt ikke dyrlege anbefaler hostedempende legemidler så bør du ikke gi dette, hosten får slimet vekk fra lungene. Ellers er det viktig at hunden ikke omgår med andre hunder og at den får mye hvile og omsorg.
Bestill vaksine
Ønsker du å bestille vaksine til hunden eller har du noen spørsmål rundt kennelhoste? Ta kontakt med Lofoten Dyreklinikk, vi hjelper deg. Telefon: 76071617 | E-post: [email protected]
De vanligste tegnene på at hunden har allergi
Dyrevelferd, Hund, NyheterKloklipp – Klipping av hundens klør
Nyheter, Dyrevelferd, HundDet er viktig at du som hundeeier klipper hundens klør jevnlig, om du er usikker på hvodan en kloklipp skal gjennomføres kan du bestille en time hos oss.
Sommertips fra veterinæren
Nyheter, Dyrevelferd, Hund, KattHeteslag er noe som vi hører om hver eneste sesong. En blir kan i løpet av kort tid bli nærmere 60 grader på en vanlig sommerdag hvor sola skinner.