I Norge finnes det tusenvis av hjemløse katter og hvert år håndterer Dyrebeskyttelsen Norge et stort antall katter som ikke har en eier. Majoriteten av de hjemløse kattene er enten blitt forlatt av eieren sin eller så er de født av en hjemløs katt.
90% av hjemløse dyr er katter
I følge Dyrebeskyttelsen er nærmere 90% av alle hjemløse dyr som får hjelp katter. Dette er en dyster statistikk og vi oppfordrer alle katteeiere til å ta ansvar. Alle katter bør være ID-merket og om katten ikke skal brukes til avl bør den kastreres.
ID-merking er en sikkerhet for deg som eier, for det er ikke uvanlig at katter forsvinner. Noen ganger får vi inn dyr som har rømt hjemmefra eller som er blitt skadet. Om katten har et ID-merke kan vi enkelt spore opp eieren. Om vi ikke får kontakt med eieren vil ytterste konsekvens være at katten må avlives.
Ved å kastrere katten din bidrar du til å holde kattebestanden nede. Hjemløse katter vil i de aller fleste tilfeller lide over tid. De får verken tilgang på riktig mat, vaksiner og ellers den oppfølgingen et dyr trenger. Mange hjemløse katter kan gå med smerter over lengre tid uten at de får riktig behandling av en veterinær. Samtidig så vil hjemløse katter kunne spre alvorlige sykdommer til andre i nærområdet.
Mange dumper katten sin
Når sommeren nærmer seg er det høysesong for dumping av kjæledyr. Og hvert år blir tusenvis av katter forlatt til seg selv eller satt ut i skogen for å dø. Slik skal det ikke være og dersom du vurderer å skaffe deg en katt må du også være klar over hvilke forpliktelser det medfører.
Kattebestanden kan øke mye i løpet av noen år
Et par ukastrerte katter kan i teorien få 12 kattunger i løpet av et år. Året etter vil disse kattene igjen kunne formere seg å produsere 84 nye kattunger. Regner vi videre på dette vil man i løpet av 10 år kunne ende opp med hele 89 millioner katter! Dette vil så klart ikke gjenspeile virkeligheten vår, men regnestykket illustrerer hvor stor formeringsevne katter har.
Mange helsefordeler ved kastrering
Det finnes mange gode grunner til å kastrere katten din, helsefordelene er mange. Du får en roligere og mindre stresset katt, den vil ikke legge ut på lange vandringer, den unngår slagsmål i høyere grad, du slipper urineringen (markering av territoriet sitt) som ikke lukter særlig godt og risikoen for flere ulike sykdommer forsvinner. Les mer om kastrering av katt her.
Hva kan du gjøre?
Mistenker du at en katt ikke har en eier eller at den har rømt hjemmefra? Forhør deg først med andre nærområde om de kjenner til katten. Heng gjerne opp plakater og bruk sosiale medier til å forhøre deg med andre, på nettsiden Dyrebar.no kan du også lage en funnet/savnet-annonse. Du kan også ta med katten til en veterinær for å sjekke om den har et ID-merke. Instanser som politi, Dyrebeskyttelsen sine lokallag, tollstasjoner, viltnemnder, og redningssentraler har også en skanner som kan identifisere eieren om dyret er merket.
Vurderer du å skaffe deg en katt? Det finnes mange katter som trenger et hjem, snakk med organisasjoner som jobber med omplassering av hjemløse katter. Å adoptere en katt er en fin ting og bidrar til å løse problemet.
Det er også mulighet å melde deg som fosterhjem. Det er et stort behov for personer som kan ta vare på en katt inntil man har funnet en ny eier.
Kontakt Lofoten Dyreklinikk
Ønsker du å bestille time til katten din eller har du noen spørsmål? Ta kontakt med Lofoten Dyreklinikk.
Nyttårsfeiring med hund og katt
Nyheter, Dyrevelferd, Hund, KattNyttårsfeiringen nærmer seg og alle som har et kjæledyr vet at dette kan være utfordrende. Mange katter og hunder reagerer på lyd og lys fra raketter som lyser opp himmelen. Ytterste konsekvens er at dyret blir stresset, skader seg eller løper sin vei og forsvinner fra eieren.
Seniorsjekk, en tilpasset helsesjekk til dyr over 7 år
Nyheter, Dyrevelferd, Hund, KattEn seniorsjekk er noe alle katter og hunder bør gjennomføre årlig fra de er 7 år. Risikoen for ulike sykdommer øker med alderen akkurat slik den gjør for oss mennesker. Derfor er det viktig at vi kan undersøke dyet ditt å se at alt står bra til, om vi avdekker et helseproblem på et tidlig stadium er prognosen mye bedre.
Husk refleks, både til to og firbeinte
Nyheter, dyrebutikk, DyrevelferdNå som dagene er blitt kortere er det ekstra viktig å huske refleks. Både du som hundeeier og hunden din bør være synlig i mørket for å unngå påkjørsel og farlige situasjoner.